Paleo kenyér, gabonakenyerek helyett (gluténmentes)
Hozzávalók:
80 g őrölt szezámmag
45 g őrölt lenmag
20 g kókuszliszt
20 g útifű maghéj
1 kk szódabikarbóna (ne helyettesítsd sütőporral)
1 kk citromlé
2 kk só
3 tojás 1 dl víz
(kk= kávéskanál)
Elkészítés:
Először a száraz alapanyagokat készítem el, és keverem össze. (szezámmagot és lenmagot érdemes venni, és elektromos, forgó késes, kávé darálóval célszerű megdarálni, így sokkal olcsóbb, mintha ezekből őrleményeket veszel!) Teszek hozzá, ha van, egy evőkanál quoina magot, és beleszórok egész lenmagot, és szezámmagot is, de tehetsz a tetejére is .
Bekapcsolom a sütőt, légkeveréses módon, 190 fokra.
A tojásokat szétválasztom, és felverem a tojásfehérjéket, amikor kemény a hab, kis adagonként ( habverés közben) hozzáadom a vizet, amelybe belekevertem a citromlevet. Ezt követően egyenként hozzáadom a tojás sárgákat, és ezekkel együtt tovább verem.
Végül összekeverem a felvert masszát a száraz anyagokkal, és vizes kézzel megformázom a kenyeret, a tetejét egy késsel bevagdosom. A tepsiben sütőpapírt teszek alá, és beteszem a sütőbe, vízgőzben (kis lábosban víz a sütő alján) sütöm 190 fokon 30 percig. Ezután kiveszem a vizet, és a kenyér tetejét egy ecsettel megkenem a meleg vízzel. További 30 percig sütöm, de csak 180 fokon. Amikor kiveszem, tűpróbával ellenőrzöm , hogy átsült-e a belseje!
Nagyon finom, egészséges kenyér lesz belőle!
Ági
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: